• Sme výborní aj v ďalších olympiádach
          • Sme výborní aj v ďalších olympiádach

          • Na pôde Ústavu geografie Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach sa 19.3.2024 konalo krajské kolo Geografickej olympiády,

            Z našej školy dostali pozvánku piati študenti súťažiaci v kategórii Z:

            Natália Repčiaková, Lenka Nováková, Ivana Baková, Simon Figlár a Adam Holotňák.

            V súťaži sa spolu predstavilo 102 študentov.

            Úspešní riešitelia: Lenka Nováková z II.A obsadila výborné siedme miesto, Ivana Baková zo IV.A obsadila 29. miesto a Simon Figlár zo IV.C sa umiestnil na 60. mieste.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu a šírenie dobrého mena nášho gymnázia.

            Monika Šitárová

             

            Botanická záhrada v Košiciach privítala 21.3. 2024 aj našich študentov druhého ročníka – Lenku  Novákovú z II.A a Dalibora Chomu z II.B. Zúčastnili sa 58. ročníka krajského kola Biologickej olympiády a súťažili v jej teoreticko-praktickej časti. Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi.
            Srdečne blahoželáme a tešíme sa o to viac, pretože Lenka z výborného druhého miesta postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa bude konať v našom hlavnom meste!

            Tatiana Molitorisová

        • Na najlepších školách sa debatuje!
          • Na najlepších školách sa debatuje!

          • Aj naše gymnázium sa zaradilo medzi prestížne školy na Slovensku, v ktorých pracuje Debatný klub.
            Trio dievčat z 2.A sa zúčastnilo tretej východoslovenskej Debatnej ligy v Poprade.
            12 tímov zo 6 stredných škôl debatovalo na tému: Rozhodovanie EÚ by nemalo podliehať zásade jednomyseľnosti.

            Sily a úroveň si zmerali aj pri improvizovanej téme, na prípravu ktorej mali  60 minút: Na vysokých školách by mali byť zavedené kvóty zaručujúce názorovú a ideologickú vyváženosť vedeckých a pedagogických zamestnancov.

            Laura Sangalli, Ema Šebestová a Zuzana Anna Karasová ako nováčikovia preukázali v  Debatnej lige svoju šikovnosť a vyhrali turnaj na tému: Odsúdení rodičia by mali mať možnosť vychovávať svoje deti vo väzení.

            Milé dievčatá, srdečne blahoželáme a  držíme prsty v ďalších debatných turnajoch.


            Milí študenti, radi privítame v Debatnom klube a tých, ktorí majú záujem naučiť sa verejne vystupovať, rozvíjať svoje komunikačné a argumentačné zručnosti, kritické myslenie, toleranciu a schopnosť spolupráce.

            Renáta Kudríková

        • Naši študenti úspešní na ďalších olympiádach
          • Naši študenti úspešní na ďalších olympiádach

          • Celoslovenského kola Chemickej olympiády sa v dňoch 7. až 9. marca 2024 zúčastnil Matej Grega zo IV.A. Súťaž organizovala Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave. V silnej konkurencii mladých chemikov z celého Slovenska je Matej  úspešný riešiteľ a celkove obsadil 20. miesto.

            V posledných dňoch mesiaca január 2024 sa na UPJŠ v Košiciach konalo krajské kolo súťaže Olympiáda v informatike. Súťaže v kategórii B sa zúčastnilo 10 súťažiacich z celého Košického kraja. Olympiádu vyhlásilo Ministerstvo školstva SR v spolupráci so Slovenskou informatickou spoločnosťou a Slovenskou komisiou olympiády v informatike.

            Našu školu reprezentoval Matej Boroš z II.B. Po celodennom riešení úloh a zdĺhavom spracovaní výsledkov dosiahol Matej Boroš veľmi pekný úspech v kategórii B v podobe 2. miesta v Košickom kraji a 5. miesto v rámci celého Slovenska.

            Obidvom našim študentom srdečne blahoželáme a prajeme ďalšie úspechy.

            Alena Spišiaková a Jozef Pavlo

        • Naši úspešní olympionici!
          • Naši úspešní olympionici!

          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo 14. februára 2024, bolo pre našu školu veľmi úspešné.

            Ryan Piepers (I.D) obsadil skvelé 2. miesto v kategórii 2A. Filip Kačenga (IV.C) získal  vynikajúce 5. miesto v kategórii 2C2 a ocenenie úspešný riešiteľ.

             

            Ryan a Filip, srdečne Vám blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy v konkurencii žiakov z celého Košického kraja!

             

            Marianna Majerníková

        • Naši študenti uspeli na olympiáde zasvätenej kráľovnej vied
          • Naši študenti uspeli na olympiáde zasvätenej kráľovnej vied

          • 49 najlepších matematikov Košického kraja si zmeralo sily v najvyššej kategórii  Matematickej olympiády (A).

            Potešili nás naši študenti Branislav Ječim a Richard Kellner, obaja zo 4. B,  pričom Branislav obsadil vynikajúce 5. miesto.

            Veríme, že lásku k matematike zúročia v ďalšom štúdiu na vysokej škole.

                                                                                                           Lívia Brovková

        • Máme 3. miesto v celoslovenskom kole súťaže Olympiáda o verejnej správe
          • Máme 3. miesto v celoslovenskom kole súťaže Olympiáda o verejnej správe

          • Štvorčlenný tím našich maturantov v zložení Sabína Tkáčová, Yeva Ogannysian, Diana Klingová a Tomáš Ondov patrili k najlepším v 1. ročníku celoslovenskej vedomostnej súťaže Olympiáda o verejnej správe.

            Do finále na Fakulte sociálnych vied (FSV) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave postúpili z vyraďovacích kôl, do ktorých bolo zapojených 122 stredných škôl a viac ako 500 účastníkov.

            Finále sa konalo za účasti deviatich tímov. Každá časť Slovenska mala v súťaži troch zástupcov. V prvom kole odpovedali súťažiaci na 20 otázok formou testu, v druhom museli poznať odpovede na otázky o fungovaní samospráv na všetkých stupňoch. Išlo napríklad o vedomosť o tom, čo je pasívne volebné právo, kedy bol prijatý zákon o obecnom zriadení, aké podmienky má vyhlásenie obecného referenda, kto určuje a mení názov obce, kto môže vyhlásiť obec za mesto a ďalšie.

            Finálové kolo prvého ročníka olympiády otvorili významní partneri podujatia:  prof. Mgr. Katarína Slobodová Nováková, PhD. (rektorka UCM), doc. PaedDr. Jozef Božik, PhD. (predseda ZMOS), PhDr. Róbert Frimmel (zástupca Združenia SK8) a Mgr. Peter Markovič (riaditeľ úradu TTSK). Ich prítomnosť a podpora podčiarkli dôležitosť a prestíž tejto súťaže.

            Olympiádu o verejnej správe považuje za prínosnú aj Združenie samosprávnych krajov SK8. „Súčasní študenti sú generácia, od ktorej budeme v budúcnosti závisieť. Sme radi, že sa SK8 mohlo zapojiť a takto dostávať medzi mladých povedomie o verejnej správe na Slovensku," uviedol Róbert Frimmel z SK8. Konštatoval, že nájsť vhodného človeka na pozície vo verejnej správe, je v súčasnosti náročné.

            Súťaž má ambíciu študentom ukázať, aké možnosti praktického uplatnenia na úrovni samospráv miest a obcí alebo vyšších územných celkov v prípade intenzívneho záujmu majú.

             

            Renáta Kudríková

        • Význam a využitie geografie v praxi
          • Význam a využitie geografie v praxi

          • Koncom druhého februárového týždňa sa seminaristi študujúci geografiu zúčastnili zaujímavej prednášky s pánom prof. RNDr. Petrom Spišiakom, CSc.

            Prinášame postrehy niektorých našich študentov.

            Eva Gajdošová, 3.A

            „Geografia je široká a komplexná veda, avšak mnoho ľudí si myslí, že sa ňou dá uplatniť iba ako učiteľ. Pán profesor nás uistil, že s geografiou sa vieme uplatniť vo viacerých zamestnaniach či oblastiach života  – v politike, v školstve či v rôznych vedeckých a výskumných pracoviskách.

            Pán Spišiak dlhé roky pôsobil ako profesor na vysokej škole v Bratislave a v Košiciach. Teraz sa delí o svoje skúsenosti s nami, mladými ľuďmi po celom Slovensku. Porozprával nám o svojich známych a o tom, ako sa uplatnili po vyštudovaní geografie. Na záver sme si dokonca overili svoje vedomosti z geografie testom.

            Prednáška sa niesla v priateľskej atmosfére, odchádzali sme motivovaní a v pozitívnej nálade.“

            Natália Repčiaková, 2.A

            „Koncom týždňa k nám zavítal k pán Spišiak, bývalý profesor geografie a veľmi rozhľadený človek.

            Štyridsať rokov sa venoval učiteľstvu. Porozprával nám o svojich skúsenostiach a zážitkoch. Dozvedeli sme sa aj o úspešných a zaujímavých ľuďoch, ktorí sa vydali na cestu štúdia geografie podobne ako on. Vo svojej profesii videl, ako sa mnohí učitelia podieľali na projektoch skrášlenia či rozvoja krajiny.

            Ukázal nám, že keď sa človek rozhodne študovať iba dva predmety, stále má v sebe mnoho vášní a talentov. Neznamená to, že sa musí niečoho vzdať. Na konci prednášky sme sa všetci otestovali v krátkom kvíze, ktorý dal našim mozgovým závitom zabrať.

            Bolo to veľmi obohacujúce, pánu Spišiakovi ďakujeme za návštevu.“

            Ivana Baková, 4.A

            „Študenti geografického seminára sa zúčastnili besedy s pánom Spišiakom, bývalým profesorom geografie na Prírodovedeckej fakulte UK a na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ. Pán Spišiak nám priblížil budúcnosť geografov a ich uplatnenie na trhu práce. Takisto spomenul výhody štúdia geografie, ktoré vieme využiť aj v každodennom živote.

            Počet našich študentov, ktorí majú záujem o geografiu, je pomerne vysoký, preto aj taký typ prednášky nás môže naštartovať do štúdia tejto zaujímavej interdisciplinárnej vedy.“

            Monika Šitárová

        • Najcennejšia tekutina
          • Najcennejšia tekutina

          • Sú medzi nami a nie je ich málo. Darcovia najcennejšej tekutiny zachraňujúcej ľudské životy.

            Opäť na pôde nášho gymnázia darovali krv prvodarcovia aj viacnásobní darcovia. Tretiaci, štvrtáci, kolegovia.

            Veľké ĎAKUJEME darcom, vedeniu školy, pracovníkom Mobilnej odberovej jednotky HTO a Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Levoča.

             

            Viac fotiek nájdete vo fotogalérii.

            Dagmar Repaská a Lenka Čajková

        • Naši skvelí angličtinári a nemčinári
          • Naši skvelí angličtinári a nemčinári

          • 17. januára 2024 sa v Spišskej Novej Vsi konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku a pre naše gymnázium sa stalo synonymom úspechu.

            Ryan Piepers z 1.D obsadil 1. miesto v kategórii 2A, Tomáš Vitko z 3.A získal 2. miesto v kategórii 2B a Filip Kačenga zo 4.C vybojoval víťazstvo v kategórii 2C2.

            O niekoľko dní sa konalo okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku a ani v tejto súťaži sa naši študenti nestratili.

            Lucia Kozubová z 3.A získala 1. miesto v kategórii 2B a Zuzana Anna Karasová z 2.A obsadila výborné 3. miesto v kategórii 2A.

            Našim študentom za výborné umiestnenie zo srdca blahoželáme! Lucii, Ryanovi a Filipovi držíme prsty a želáme úspech v  krajskom kole súťaže.

            PK ANJ a Silvia Kozubová

        • Zaujíma nás svet
          • Zaujíma nás svet

          • V prvých januárových dňoch sa študenti geografických seminárov a triedy 1.C stretli s pánom Jánom Fifikom, absolventom nášho gymnázia, aby si vypočuli jeho zaujímavé cestovateľské aj životné zážitky.

            PaedDr Pán Fifik je učiteľ a lektor slovenského jazyka a literatúry v zahraničí. Pôsobil ako veľvyslanec SR vo Vietname. Pracuje aj ako šéfredaktor časopisu a je známy aj v literárnych kruhoch. Cestovateľ, dobrodruh a taktiež oceňovaný hypnotizér.

            Porozprával sa s nami o stredoškolských časoch, ktoré ovplyvnili jeho budúcu kariéru, o tom, ako sa môže niečo, na prvý pohľad možno zlé, prevrátiť na najväčšiu životnú príležitosť. Spomínal taktiež cesty do cudziny, ľudí, ktorých stretol a ľudskosť Slováka, ktorá je dôkazom, že každý z nás vie byť priateľ. Jeho slová boli inšpirujúce, motivovali nás, aby sme sa nebáli ísť za svojím cieľom a svoje nápady a nadanie neskrývali.

            Pán Fifik vyzval nás, mladých gymnazistov, aby sme žili naplno a prežili zaujímavý a aktívny život.  Veríme, že jeho výzvu naplníme do bodky.

            Pánovi Fifikovi ďakujeme za zaujímavú a podnetnú prednášku a za nevšedný poslucháčsky zážitok.
             

            Monika Šitárová a Ivana Baková, 4.A

        • Školské kolo OSJ
          • Školské kolo OSJ

          • V predvianočnom období a ruchu posledných vyučovacích dní v odchádzajúcom kalendárnom roku 21 študentov nášho gymnázia súťažilo o čo najlepšie umiestnenie a o postup do krajského kola v tradičnej slovenčinárskej súťaži Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry.

            Do súťaže sa zapojilo 21 študentov, do užšieho finále sa ich prebojovalo päť: Sofia Pavlová z I.C, Martin Stolárik z I.D, Elena Zábojníková zo IV.A, Daniela Koterbová zo IV.C a Lara Pekarčíková z III.D.

            Vo veľmi tesnom súboji sa víťazkou kategórie A stala Elena Zábojníková zo IV.A a víťazkou kategórie B Sofia Pavlová z I.C. Obidve študentky postupujú do krajského kola súťaže.

            Všetkým študentom ďakujeme za účasť a víťazkám srdečne blahoželáme a držíme prsty v ďalšom kole súťaže!

        • Študentská konferencia IPMUN 2023
          • Študentská konferencia IPMUN 2023

          • Počas štyroch predvianočných dní sa v Prahe konala študentská konferencia IPMUN 2023.

            Jej cieľom bolo simulovať prácu OSN. Delegáti – študenti, medzi ktorými sa nestratili ani naši,  mali možnosť sa prostredníctvom rokovaní vo výboroch zorientovať v problémoch svetovej politiky, zlepšiť sa v tímovej práci, v kritickom myslení, vo vyjadrovaní a precvičiť si cudzí jazyk.

            Áno, rokovacím jazykom simulácie práce odborníkov OSN bol anglický jazyk.

            Globálne problémy, ktoré sa počas pracovných dní delegáti snažili vyriešiť, vychádzajú z aktuálnej situácie vo svete – problematika umelej inteligencie a jej vplyv na hospodársky a sociálny rozvoj, stratégie na zmiernenie sexuálneho násilia počas ozbrojených konfliktov, mierové riešenie sporu o Taiwan, globálny obchod so zbraňami a jeho riešenie, zhodnotenie čínskej iniciatívy BELT AND ROAD INITIATIVE a mnohé iné, takisto veľmi závažné globálne problémy ľudstva 21. storočia.
            Cieľom práce študentov bolo počas konferencie skoncipovať rezolúciu, ktorá by tieto problémy mohla vyriešiť alebo by predstavovala kompromis vhodný pre všetky zúčastnené strany.

            Na prestížnej konferencii nás reprezentovali: Peter Zelený zo 4.A, Soňa Sališová, Petra Ivančáková  a Anežka Brósková z 3.B, Kamila Kolesárová a Gabriela Szabová z 2.D a Matej Zahuranec z 2.C.

            Ďakujeme našim študentom za výbornú reprezentáciu nášho gymnázia.

            Renáta Kudríková a Ivana Rusnáková, koordinátorky

        • Pišqworky 2023
          • Pišqworky 2023

          • Strategická hra Pišqworky má medzi našimi študentmi veľa priaznivcov.

            Začiatkom novembra sa dva naše tímy zúčastnili oblastného kola súťaže v Poprade, kde obsadili prvé a druhé miesto a postúpili do krajského kola.

            Víťazné tímy:  

            Štvrtáci bez jedinej prehry v zložení – Peter Marhefka, Tomáš Petro, Branislav Ječim, Katharine Anna Kuzma a Natália Hatalová.

            Zmiešaný tím v zložení – Ivana Baková, Kristína Dučáková, Mariana Livorová, Natália Stajsková a Lucia Legátová.

            Koncom novembra v krajskom kole súťaže v Košiciach získali naše tímy krásne štvrté a piate miesto.

            Blahoželáme k úspechu a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

            Soňa Salajová a Gabriela Jedináková

        • Svetový deň boja proti AIDS
          • Svetový deň boja proti AIDS

          • Každoročne v prvý decembrový deň si svet pripomína ochorenie AIDS.

            Ochorenie, ktoré má svoj prapočiatok v tridsiatych rokoch 20. storočia, sa do povedomia dostáva v osemdesiatych rokoch milého storočia. Odvtedy si neustále vyberá svoju daň. Počet nakazených neustále pribúda najmä v svetových veľkomestách, kde je väčší predpoklad anonymity.

            Propagáciu Svetového dňa boja proti AIDS si vybrali niektorí žiaci 1.D a prostredníctvom rovesníckeho vzdelávania si pre svojich spolužiakov pripravili rôzne zaujímavé aktivity.

            Viac fotiek zo študentskej aktivity nájdete vo fotogalérii na webovej stránke školy.

            Jana Dolinská a Lenka Čajková

        • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Naši študenti sa v mesiaci november zapojili do školského kola súťaže Olympiáda v anglickom jazyku. Záujem o školské kolo prejavilo spolu 40 žiakov v troch rôznych kategóriách, z čoho sa úprimne tešíme.

            Po prvej písomnej časti (test) nasledovala ústna časť zameraná na preverenie schopností vyjadriť svoje myšlienky, názory a reagovať na podnety skúšajúcich. Všetci finalisti boli perfektní a bolo náročné vybrať najlepšieho z najlepších.

            Napokon to celé dopadlo nasledovne:

            V kategórii 2A vyhral a do okresného kola postupuje Ryan Piepers z I.D.

            V kategórii 2B vyhral Tomáš Vitko z III.A, ktorý tiež postupuje do okresného kola.

            V kategórií 2C2 vyhral Filip Kačenga zo IV.C, ktorý taktiež postupuje do okresného kola.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, želáme im veľa úspechov a veríme, že sa do súťaže zapoja opäť o rok. Výhercom blahoželáme a prajeme im veľa šťastia v ďalšom kole súťaže.

            Marianna Majerníková

        • O duševnom zdraví
          • O duševnom zdraví

          • Naši tretiaci si užili spoločné chvíle na aktivite o duševnom zdraví. Zaujímavú akciu pripravili učitelia nášho gymnázia v spolupráci so študentkami Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

            O zážitkoch a emóciách najviac vypovedajú fotky. Je ich viac a môžete ich nájsť v galérii na našom webe.

            Prinášame aj názor našich študentov.

             

            Karolína Lesňáková, III.A

             

            Zhodli sme sa, že každému z nás uvedená aktivita niečo dala a ak nie, tak sa na nás minimálne „nalepila“ myšlienka, že sa netreba báť byť sám a porozmýšľať nad tým, čo sa deje v našej hlave. Veľa sme sa toho o sebe naučili a objavili niečo, čo sa skrýva hlboko v nás, o čom sme ani netušili. Veľmi sa nám páčilo, že lektorky využili rozmanité aktivity, takže čas dvoch vyučovacích hodín ubehol veľmi rýchlo. Mali sme možnosť vidieť prezentáciu, z ktorej sme sa mnohé naučili a pochopili, vyskúšali sme si spoločenské interakcie, pri ktorých sme sa výborne zabavili a schuti nasmiali. Dopriali sme si aj chvíľku ticha. Vtedy sa nám podarilo dostať sa do našich hláv veci, ktoré sme o sebe nevedeli alebo sme si ich nechceli priznať. Samozrejme, nechýbala ani spoločná práca, výsledky ktorej môžete nájsť v galérii.

            Aktivitu sme si naozaj užili, odniesli sme si nové myšlienky, „múdra“ do nášho života a milé darčeky. Myslíme si, že takéto akcie by mali byť organizované častejšie, aby sme sa vedeli posunúť dopredu nielen po vedomostnej stránke, ale aby sme sa vedeli posunúť dopredu aj my sami ako ľudia.

            Ďakujeme.

            Tatiana Molitorisová a Karolína Lesňáková

        • Ocenenie študentov nášho gymnázia
          • Ocenenie študentov nášho gymnázia

          • Pri príležitosti Dňa študentstva sa už tradične stretávajú žiaci a študenti základných a stredných škôl nášho okresu, aby si prevzali ocenenie za dosiahnuté výsledky v rôznych oblastiach vzdelávania, v spoločenských aktivitách či v športe.

            Ani v tomto roku nechýbali v priestoroch Radnice v Spišskej Novej Vsi naši najlepší študenti, ktorí dosiahli mimoriadne úspechy v rôznych činnostiach a výborné výsledky v okresných, v krajských aj v celoslovenských kolách súťaží a olympiád.

            K významnému oceneniu srdečne blahoželáme.

            Vedenie školy

          • Naši maturanti na Olympiáde o verejnej správe

          • Vedomostná súťaž je určená pre študentov maturitného ročníka stredných škôl na celom Slovensku. Jej organizátorom je Fakulta sociálnych vied Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave.

            Zámerom tejto vedomostnej súťaže bolo dostať do povedomia študentov stredných škôl problematiku fungovania verejnej správy a prínos územnej samosprávy – miest, obcí a samosprávnych krajov na Slovensku pre spoločnosť a tiež rozšíriť poznatky študentov stredných škôl o fungovaní štátnej správy a podnietiť ich záujem o verejné dianie na štátnej, miestnej a regionálnej úrovni.

            Súťaže sa zúčastnil  tím 4.B v zložení:  Tomáš Ondov, Diana Klingová, Sabína Tkáčová a Yeva Ogannisyan. V online kole odpovedali na 30 otázok v časovom limite 30 minút.

            Naši študenti sa umiestnili na 2.mieste z celkového počtu 41 súťažiacich tímov z východného Slovenska a postupujú do semifinálového kola, ktoré sa uskutoční 22.11.2023.

            Blahoželáme a držíme im prsty v semifinále súťaže!

             Renáta Kudríková

    • Kontakty

      • Gymnázium, Školská 7, Spišská Nová Ves
      • peter bodka ivancak zavináč gymsnv bodka sk
      • +421 x 053 44 22259
      • Riaditeľ školy +421 x 0905 459 846 Škola +421 x 0910 631 985 Jedáleň +421 x 053 44 63197
      • Školská 7 05201 Spišská Nová Ves Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje